Flower Parade Rijnsburg met andere corso’s in Nederland uitgeroepen tot Internationaal Immaterieel Cultureel Erfgoed

Rijnsburg – De Flower Parade Rijnsburg is samen met andere Nederlandse corso’s op 16 december door UNESCO uitgeroepen tot Internationaal Immaterieel Cultureel Erfgoed.
De corso’s staan nu ingeschreven op de Representatieve Lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid. Dit maakte het Comité behorende bij het Unesco-verdrag over immaterieel erfgoed vandaag bekend in Parijs.  
Als Flower Parade Rijnsburg zijn wij enorm trots op dit behaalde resultaat. Dit is mede dankzij de grote aantallen vrijwilligers die het corso een warm hart toedragen en jaarlijks een grote bijdrage leveren.

Flower Parade Rijnsburg
Al sinds de oprichting in 1946 zijn het bloemencorso Rijnsburg en de veiling in Rijnsburg nauw aan elkaar verbonden. De locatie Rijnsburg is niet alleen gastheer voor de opbouw en de opening, maar Royal FloraHolland brengt ook eigen praalwagen op de weg. Met 11 andere praalwagens, muziekwagens, tientallen met bloemen versierde personenauto´s, muziekkorpsen en meer dan 100 figuranten wordt het publiek een bloemrijk theater voorgeschoteld. Jaarlijks trekt dit bijzondere bloemencorso meer dan 250.000 bezoekers en wordt uitgezonden op de nationale TV (omroep MAX). In het weekend van 13 en 14 augustus 2022 zal het 75e jubileum worden gevierd met het thema “FEEST”.  

Wat is het nut van deze vermelding?
De vermelding op de Internationale Immaterieel Cultureel Erfgoedlijst helpt corso’s aan een grotere zichtbaarheid bij een nationaal en internationaal publiek. Het helpt de corso’s ook aan meer status en waardering. Voor de betrokken partijen die de corso’s organiseren, betekent dit meer gemak in het onderhouden van contacten met de media en bij het vinden van sponsoren. Met de vermelding wil UNESCO ook de samenwerking tussen de corso’s stimuleren, zowel nationaal als internationaal. 

Beschermen van erfgoed
Erfgoed vervult een verbindende rol in de samenleving. Materieel erfgoed zoals gebouwen kun je beschermen door deze goed te onderhouden. Immaterieel erfgoed, zoals de traditie van de corso’s en inzet van de vele vrijwilligers is levend erfgoed. Levend erfgoed kun je alleen behouden door er steeds opnieuw jongere generaties aan je te binden. En daarvoor is het belangrijk dat de corso’s zorgvuldig met de tradities omgaan én blijven vernieuwen. Op die manier voelen ook de jongere generaties zich aangetrokken en kunnen komende generaties blijven genieten van alle corso’s.  Inmiddels staan 21 van de ongeveer dertig Nederlandse corso’s op een van de landelijke Immaterieel Erfgoed-lijsten. Benieuwd? Bekijk hier welke corso’s op de lijst staan.

Bekijk ook: