Column Marion de Mooij

‘K heb je lief, k heb je lief,
wat moet ik zonder jou
‘T zijn vier hele kleine woordjes
en al maakt je dat een beetje bang
Ik heb je lief, 77 bloemencorso’s lang
Paul de Leeuw

Thema Flower Parade Rijnsburg
De Flower Parade Rijnsburg presenteert zich voor haar 77e editite. We kunnen het zelf bijna niet geloven maar het is echt waar. Zoals elk jaar, wordt er na afloop van het vorige corso een thema gekozen voor het jaar daarop. Dit jaar verbeelden wij het thema ‘Typisch Nederland’.

Ons creatieve team is aan de slag gegaan met dit, ik mag wel zeggen, oerhollandse thema. Ik hoor u al denken: drop, kaas, tulpen, klompen. Inderdaad, dat ook maar we gaan net nog een stapje verder. Nederland heeft namelijk best veel dingen waarin wij opvallen. Nu eigenen wij ons als Nederlander soms ook zaken toe die eigenlijk helemaal niet zo Nederlands zijn. Zo is drop geen Nederlandse uitvinding, maar wij eten het nu eenmaal graag. Klompen werden in bijna heel Europa gedragen. Oliebollen daarentegen zijn typisch Nederlands. De eerste werden gegeten door de Batavieren en de Friezen in het begin van onze jaartelling. De oliebol zoals we deze nu kennen, is te herkennen op een schilderij van Albert Cuyp uit 1652.

Vandaag de dag komen er lekkernijen als de crompouce over de toonbank. De crompouce werd in 2023 een hit op social media platforms. Het heeft zelfs al een eigen Wikipedia vermelding, zo lekker typisch Nederland.

Terug van een buitenlandse vakantie verzuchten mensen vaak dat ze de Nederlandse kost zoals een lekkere frikandel speciaal hebben gemist of gewoon een fijne Hollandse pot. Navraag bij mede-Nederlanders die naar Canada zijn geëmigreerd leert dat zij verlangen naar dingen als gele vla, op de fiets naar de markt en vanzelf hun eigen familie.

Steentje bijdragen
Nederland is ook een land met ontzettend veel vrijwilligers. De Flower Parade Rijnsburg zou zonder hen geen bestaansrecht hebben. De vrijwilligers in ons kikkerland zetten zich in op vele vlakken en ogenschijnlijk onvermoeibaar staan zij klaar voor hun omgeving. Bij uitzonderlijke inzet worden er zelfs koninklijke onderscheidingen voor uitgereikt. Iets om te koesteren met elkaar, al deze inzet met als doel om een medemens te helpen of een beetje gelukkiger te maken. Altijd al vrijwilliger willen worden bij het corso? U kunt zich aanmelden via onze website als u wilt meehelpen aan ons mooie evenement. Een evenement dat mogelijk wordt gemaakt door de bijdragen van een groot aantal sponsoren. Als publiek kunt u ook een bijdrage leveren door vriend te worden van het corso. Zie onze website www.rijnsburgscorso.nl voor deelname.

Spreekwoorden
Een steentje bijdragen, ook zoiets. In de Nederlandse cultuur maken we veel gebruik van spreekwoorden en gezegden. Zo hebben we water naar de zee dragen, waarbij het onderwerp water vanzelf zeer actueel is. Waar het klokje thuis tikt, tikt het nergens. Een groot deel van de spreekwoorden en gezegden die we gebruiken, is afkomstig uit de Klassieke Oudheid en de Middeleeuwen. Zo hebben we ook, een goed begin is het halve werk. En zeggen we in Nederland niet altijd, doe maar gewoon dat is gek genoeg. Of wat denkt u van de bloemetjes buitenzetten.

En dat laatste is precies wat we gaan doen. We zijn begonnen!!

Flower Parade Rijnsburg

Marion de Mooij